• ОББ и ОББ Интерлийз са първите финансови институции в България, подписалигаранционно споразумение по линия на InvestEU за проекти в

...
• ОББ и ОББ Интерлийз са първите финансови институции в България, подписалигаранционно споразумение по линия на InvestEU за проекти в
Коментари Харесай

ЕИФ и Обединена българска банка с ОББ Интерлийз подписаха споразумение по линия на InvestEU за гаранции по нови заеми

• ОББ и ОББ Интерлийз са първите финансови институции в България, подписалигаранционно съглашение по линия на InvestEU за планове в поддръжка  на конкурентоспособността, нововъведенията и устойчивостта. 

• Наред с това се чака съдействието да форсира процесите по зеления преход в огромен брой български сдружения.

Европейският капиталов фонд (ЕИФ) и Обединена българска банка (ОББ) подписаха през днешния ден първото за България съглашение по линия на InvestEU. Вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка, Лиляна Павлова, Добромир Добрев, изпълнителен шеф „ Корпоративно банкиране и пазари “ в ОББ, Николай Христов, основен изпълнителен шеф на ОББ Интерлийз, и Хуберт Котони, шеф на ЕИФ и началник на „ Управление на мандатите “, показаха стратегическото значение на съглашението за конкурентоспособността на локалните сдружения.



Споразумението планува ЕИФ да подсигурява заеми в три съществени области. Гаранциите за конкурентоспособност ще поддържат близо 76 млн. евро дългово финансиране за МСП в интерес на конкурентоспособността, растежа и заетостта. InvestEU e „ наследникът “ на програмата COSME (2014-2020), в рамките на която ОББ и ОББ Интерлийз отпуснаха 7400 заема с преференциални условия за общо над 800 млн. евро. 

Гаранциите за резистентност ще поддържат близо 24 млн. евро дългово финансиране за МСП и дребни сдружения със междинна капитализация в помощ на зеления преход в Европа. Тази тематика е стратегически значима за ОББ, като InvestEU позволява на банката да има даже по-големи проекти за устойчивия преход на българския бизнес. 

Допълнителни заеми в размер на 10 млн. евро под формата на гаранции за нововъведения и цифровизация на МСП ще подкрепят сдружения, които създават и внедряват нови артикули, услуги и процеси. Новият артикул е „ наследникът “ на InnovFin, в границите на която ОББ отпусна над 120 заема с преференциални условия за общо над 127 млн. евро.

Вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка, Лиляна Павлова, съобщи: „ Групата на Европейската капиталова банка се радва да бъде стратегически сътрудник на Европейската комисия по осъществяването на InvestEU, което ни дава опция да финансираме по-иновативни и по-рискови планове. Заедно с нашите сътрудници ние ще спомогнем за превъзмогване на пазарните недостатъци и за понижаване на риска за трети лица, били те частни или обществени вложители, като превъэмогнем инвестиционния застой или компликациите, подбудени от икономическата неустановеност.   Ценим дейното присъединяване на ОББ в InvestEU, първо по рода си в България и едно от първите за Европейски Съюз. Днешното съглашение ще ускори още повече съдействието сред ЕИФ и ОББ във значими за политиката на Европейски Съюз области  и ще увеличи конкурентоспособността на българските сдружения. ”

Изпълнителният шеф на „ Корпоративно банкиране и пазари “ в ОББ,  Добромир Добрев, заяви:„ Горд съм, че след подписването на първата за България транзакция по Плана „ Юнкер “ в далечната 2015 година, седем години по-късно нашата банка още веднъж е отличник на пазара по програмата InvestEU. Още по-горд съм, че вършим това за две компании, които са част от Групата на KBC България – освен ОББ, само че и ОББ Interlease. Това ново гаранционно съглашение е образец за нашето сполучливо партньорство през годините. Днес подписваме споразумение за нови заеми и лизинг на стойност над 110 млн. евро в поддръжка на българските МСП и дребни сдружения със междинна капитализация – първата сходна интервенция в България по линия на InvestEU. Благодарение на нея ще подпомогнем конкурентоспособността на локалните компании и ще увеличим кредитирането в стратегически области като устойчивостта, нововъведенията и цифровизацията. Убедени сме, че програмата InvestEU ще спомогне за реализиране на капиталовите планове на българските МСП и сдруженията със междинна капитализация като осигурим достъп до средства при преференциални условия и облекчени условия за обезпеченост. “

„ Радваме се да обновим партньорството си с Обединена българска банка, в този случай под егидата на програмата InvestEU. Споразумението е замислено като проводник на финансиране за българските сдружения, което ще спомогне да станат по-конкурентоспособни и новаторски, и на вложения за зеления и резистентен преход. Предвид актуалните провокации в енергетиката, пред които е изправена цяла Европа, ние имаме вяра, че това съдействие може да обезпечи финансова поддръжка, която ще разреши на тези сдружения да реализират значим прогрес по зеления преход. ” - заяви Хуберт Котони, директор на ЕИФ и началник на „ Управление на мандатите “.

Общи сведения

Европейската капиталова банка (ЕИБ) е институцията за дълготрайно кредитиране на Европейския съюз и е благосъстоятелност на страните членки. Банката дава дълготрайно финансиране за обосновани вложения, с цел да способства за реализиране на политическите цели на Европейски Съюз.

Европейският инвестиционен Фонд (ЕИФ) е специализиран в даването на рисково финансиране за дребни и междинни предприятия (МСП) в цяла Европа. Той е част от Групата на Европейска инвестиционна банка. Неговите акционери са Европейска инвестиционна банка, Европейски Съюз, представляван от Европейската комисия, и необятен кръг обществени и частни банки и финансови институции.

Програмата InvestEU осигурява на Европейския съюз решаващо дълготрайно финансиране като притегля обилни по своя размер частни и обществени средства в поддръжка на устойчивото възобновяване. Тя спомага и за привличане на частни вложения за целите в политиката на Европейски Съюз като Европейския зелен пакт и цифровия преход. Програмата InvestEU обединява множеството съществуващи финансови принадлежности на Европейски Съюз в поддръжка на вложенията в Европейския съюз, които обезпечават по-опростено, по-ефективно и по-гъвкаво финансиране за капиталови планове в Европа. Програмата се състои от три съставния елемент: фонд InvestEU, консултантски център InvestEU и портал InvestEU. Фондът InvestEUосъществява своята активност посредством финансови сътрудници, които ще влагат в планове с помощта на бюджетна гаранция от Европейски Съюз в размер от 26,2 милиарда евро. Цялостната бюджетна гаранция ще обезпечи капиталовите планове на сътрудниците по осъществяването, ще усили способността им да поемат опасности и вследствие на това ще притегли минимум 372 милиарда евро спомагателни вложения.

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР